Als de Duitsers in 1940 Nederland binnenvallen, leeft de Leidse student Erik Hazelhoff Roelfzema
met zijn Leidse vrienden een onbezorgd studentenleven. De dan ongeveer 23-jarige jongens
realiseren zich als donderslag bij heldere hemel dat niets meer hetzelfde is.
Steek je je kop in het zand en studeer je door? Of kies je doelbewust voor de vijand?

Mijn mening: “Wat Soldaat van Oranje bijzonder maakt is dat er ondanks de omvang van de productie en de daarmee gepaard gaande financiële verantwoordelijkheden naar mensen en voor mensen, er toch veel risico is genomen. Dit risico komt voort uit bevlogenheid met betrekking tot het verhaal en de relevatie daarvan op een ieder vandaag. Die drive/passie is bij iedereen die eraan meewerkt voelbaar en dat maakt het een zeer bijzonder project om aan mee te doen.De spanning van mijn rol als Anton zit voor mij in de uitdaging tegen de verwachting in mijn keuze en het daaruit voort vloeiende handelen als dader invoelbaar te maken. Want werkelijk, wat zou jij doen?”